Täällä kaikessa 'hiljaisuudessa', eli oikeammin kaiken touhun keskellä, osa blogin lukijoista onkin tiennyt odotella uutisia kesän toisesta ja vuoden (sekä hetkeen..?) viimeisestä pentueesta. Olemme odotelleet kovasti Soman pentujen syntymää. Viime sunnuntaina pääsimme tositoimiin, 64 vuorokautta ensimmäisestä treffeistä sulhasen Bennyn kanssa.

Pikainen, lyhyt esittely vanhemmista: Benny on virallisemmin Liquid Silver's Brilliant Disguise, oman kasvattini poika. Karkean turkin omaava, tasapainoisesti rakentunut kunnon peruskoira, jolla asennetta piisaa. Benny seisoo aina omilla koivillaan ja on valmiina menoon kuin menoon. Bennyn kanssa kävimme suhteellisen aktiivisesti näyttelyissä ennen koronavirusaikaa ja poika palkittiinkin Vuoden 2019 Musta-hopeana uroksena. 
Pentueen emä Soman takana on myöskin omaa kasvatustyötäni, mutta eri narttulinjaa kuin Bennyllä. Soma on nimensä mukaisesti sievä, kompakti, mutta silti vahva narttu. Yhdistelmän tiedot KoiraNetissä: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmSukutaulu.aspx?RekNoE=FI13281/18&ReknoI=FI27577/18

Takaisin synnytykseen palatakseni, synnytys käynnistyi sunnuntaina päivällä. Usean tunnin odottamisen ja yrittämisen jälkeen totesin, että nyt synnytys ei etene kuten pitäisi, näillä poltoilla pitäisi olla jo pentuja maailmassa. Joten Soma autoon ja auton nokka kohti päivystävää eläinlääkäriasemaa, jossa meidät otettiinkin saman tien vastaan. Sisätutkimus ja ultra vahvistivat tilanteen, pentua ei synnytyskanavassa ja ainakin yhden pennun syke alentunut, Soman hengen ja pentujen hengen pelastamiseksi päädyttiin hätäsektioon. Pian sain virkeän, eloisan pentusakin hierottavaksi ja kuivattavaksi.

Kaikki pennut selvisivät sektiosta ja kotiin lähdimme iloisena/jännittyneenä. Yksi poika ja kolme tyttöä. Jokainen lähti nostamaan painoa ja kaikki olivat elinvoimaisena nisillä. Kaikki vaikutti normaalilta, kunnes seuraavana päivänä toiseksi suurin tyttö, vahva ja ponteva, lakkasi yhtäkkiä nostamasta painoa. Ilman mitään varoitusta. Ensin huomasin, että paino ei nouse, pentu vielä söi. Sitten huomasin, että pentu on väsähtänyt. Kaikki kotikonstit ja niksit kokeiltiin, ja valvoin yön lattialla pentulaatikon vieressä. Tunti tunnilta tiesin, että mitään ei ole enää tehtävissä. Elämä katosi pienestä pennusta ja alle kahdessatoista tunnissa siitä, kun vointi lähti huononemaan, pentu kuoli. Se tunne, kun pieni elämä vain häviää, on jäätävä. Sitä ei pysty sanoin kuvaamaan. Toisaalta tiedän ja ymmärrän, että tämä on luonnon tehtävä. Luonto karsii heikoimmat ja kaikista ei ole selviäjiksi. Se on kasvattajan armoton rooli, joutua kokemaan näitä menetyksiä ja kestää ne. 

Eläinlääkärissä saimme vielä lisää pelonaiheita kotiin viemisiksi. Kohtu oli venynyt suurimman pennun kohdalta voimakkaasti ja tässä olikin oletettavasti syy siihen, miksei synnytys mahdollisesti ollut edennyt. Ja toisaalta hyvä ettei edennyt ja lähdimme lääkäriin, olisiko kohtu muutoin revennyt, sitä ei tiedä kukaan. Joka tapauksessa, eläinlääkäri varoitteli verekkäästä, ohutpintaisesta kohdusta ja sen myötä vuotoriskistä vatsaonteloon. Sitä tässä ollaankin sitten viimeisen viikon ajan kasvattajan toimesta hysteerisesti valvottu, että kaikki olisi hyvin.
Mustat 'pandarengassilmät' ovat jokaisen omistautuneen kasvattajan vakiovaruste sekä järkyttävä määrä kahvia, yöunet lattialla/kovalla sohvalla. Jälleen kerran, tämä on se kasvattajan armoton rooli. Mutta älkää pentua kyselevät ihmetelkö, jos me kasvattajat joskus töksäytetään jotain tyhmää, kun te kerrotte että on niin ikävä kun pentua ei ole helposti onnistunut saamaan ja se olisi tosi kiva saada tosi pian. Se voi olla, että kasvattajallakin on siinä juuri koettuna surua ja stressiä omakohtaisesti tai tuttavapiirissä järkyttäviä kokemuksia pentuprojektien tiimoilta.

Kuvia pentueen vanhemmista ja pennuista tulee blogiin myöhemmin. Jotenkin vähän taikauskoisena ajattelen, että odotetaan vielä hetki ja iloitaan sitten enemmän. Kuitenkin kun tiedän, että uutisia odottavia on useampi, niin halusin tässä kohtaa päivittää meidän kuulumiset. Kaikki on periaatteessa hyvin ja asiat voisivat olla huomattavasti paljon huonomminkin. Toistaiseksi en ota kyselyitä vastaan tätä pentuetta koskien, vaan seuraamme tilannetta kaikessa rauhassa.